Magia i Miecz dodatki, karty, poszukiwacze, forum, czyli wszystko o grze Magia i Miecz Strona Główna Magia i Miecz dodatki, karty, poszukiwacze, forum, czyli wszystko o grze Magia i Miecz
Ogólnopolskie forum Magii i Miecza oraz innych gier planszowych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niejasne instrukcje Postaci
Autor Wiadomość
mriswith 
Filozof

Wysłany: Sro Cze 02, 2010 9:41 pm   

Również uważam, że po prostu odbieramy punkt Życia od razu. Cały opis ze ścinaniem głowy jest tylko próbą budowania klimatu.

Astropata 
Szermierz

Wysłany: Czw Cze 03, 2010 1:37 am   

hmm. O ile ja pamiętam, to graliśmy tak że Kat ścina głowę i zabija na miejscu. To ma wtedy sens. Klimat klimatem, ale Katowie po to byli aby zabijać od ręki

artuur 
Losujemy postać

Wysłany: Pon Cze 07, 2010 10:38 am   

Z zasadą Astropaty kat staje się postacią wszechpotężną. Choć nawet z tym odbieraniem pkt życia jest mocny. Załóżmy że ktoś z jakiegoś powodu ma niedopakowaną postać, kata, miecz 4 plus ten miecz z początku, co daje razem 5. Spotyka się z postacią kolegi, która już zdążyła nabrać sił i mocy, z przedmiotami ma kilkanaście miecza, podobnie magii. W przypadku walki automatycznie kosi kata. I taka postać może dostać bez walki i stracić życie...
I teraz możemy się zastanowić, czy tarcza/hełm/zbroja są w stanie obronić nas przed "ścięciem głowy"?

Przy tworzeniu postaci do gier z tego co wiem panuje zasada, że wszystkie próbuje się stworzyć na podobnym poziomie, tak, żeby nie było "killerów" i totalnych słabeuszy. Of kors pełna równowaga ani nie jest łatwa do osiągnięcia, ani tym bardziej pożądana, jednak staramy się uniknąć ekstremum.

Pozdrawiam:)

nick 
Żołnierz

Wysłany: Wto Cze 08, 2010 11:47 am   

Wroce krotko jeszcze do przesadzonych postaci - tutaj chyba jeszcze wiecej w tej kwestii moze zdzialac Wieczny Tulacz, ktorego trzeci punkt charakteru glosi, ze w starciu zawsze po wyrzuceniu 1 lub 2 walka jest rozstrzygnieta. I nie ma tu rozgraniczenia na walke zwykla lub magiczna, czy nawet brakuje informacji, co w sytuacji gdy to Tulacz jest atakowany. Wyglada wiec na to, ze niezaleznie od tego, kto atakuje nawet kiepsko rozwiniety Tulacz moze wygrac z inna napakowana postacia.

[ Dodano: Sob Cze 19, 2010 10:56 pm ]
Zdubluje posta za co wybaczcie ;d

O co chodzi w 4. punkcie charakterystyki Gorskiego Olbrzyma (Zamek Bestii)? Chodzi mi oczywiscie o to, ze Olbrzym z gory przewiduje zagrozenie. Przeczytalem to zdanie kilka razy i po prostu nie moge zrozumiec, co autor mial na mysli ;) Prosze o pomoc.

Razenroth 
Losujemy postać

Wysłany: Sob Lip 24, 2010 9:55 pm   

1. Czy jeśli jako gigant wchodzę do Jaskini, Labiryntu Magów czy Kosmicznej Otchłani, to zasada dotycząca dobierania dodatkowej karty jest rozpatrywana analogicznie?
2. Czy jeśli postać którą prowadzę awansuje w grodzie, to czy zdolnościpostaci, którą prowadziłem przed awansem dalej są rozpatrywane/mogę ich używać. Np. jeśli mój Wędrujący Pustelnik zostanie Mistrzem Czarnoksięskim, to czy dalej nie może mieć przyjaciół,ale dostaje punkt magii?
3. Czy Demon i Demon zła mogą ignorować Demona Zagłady na Kamiennym Moście i Demona z Nad-przestrzeni?

Misiek 
Rycerz
Inkwizytor

Wysłany: Sob Lip 24, 2010 11:58 pm   

1. tylko Karty Zdarzeń, więc zasada dotyczy planszy głównej.
2. tak
3. W swoich grach ignoruję Wrogów-Demonów oraz takich z opisów Kart i Obszarów jeśli nazywa się "demon" bez żadnych dodatków, te o których piszesz w pytaniu to dla mnie nazwy własne, choć nie widzę tragedii w tym, aby ich także dołączyć do grupy ignorowanej.

Isztwan 
Autor Dodatków

Wysłany: Sro Lip 28, 2010 6:05 pm   

1. Faktycznie, w zdolności Olbrzyma mowa jest o "Kartach Zdarzeń". I chyba trzeba by się tej zasady trzymać. Zastanawia tylko zapis w instrukcji do Labiryntu Magów: "Olbrzym - w stosunku do Kart Labiryntu nic można wykorzystywać umiejętności opisanej w punkcie 3 Charakterystyki". Po co on? Szczególnie, że w instr. do Jaskini czy KU (również krain podziemnych) go nie ma.

2. Nie wiem skąd to wziąłeś Misiek, ale nie ma w instrukcji grodu nic o tym, że zdolności starych postaci zostają. Zawsze wydawało mi się, że po wymianie postaci stare zdolności traci się - wymienia Kartę Postaci (chociaż tego w instrukcji też nie ma jasno sprecyzowanego... :-k ) Oczywiście ja gram tak, że stare zdolności zostają ale to chyba wbrew oryginalnym zasadom.

3. Ja ignorowałbym tylko Demony z Kart i opisów Obszarów ale nie z Kamiennego Mostu. Instrukcja mówi: "Na żadną z istot, które Postać spotyka na Moście nie działają Zaklęcia. Nie można też im się wymknąć ". Jak dla mnie, to jedyną Postacią, która może wymknąć się komuś na KM jest Wampir - ma specjalną zdolność dot. Demona Zagłady.

Misiek 
Rycerz
Inkwizytor

Wysłany: Sro Lip 28, 2010 10:46 pm   

2. Było to rozstrzygnięte bodajże w bliźniaczej dyskusji dla Miasta w MiMie. Zapisy odnoszą się do Postaci gracza, a nie gracza np. każdy może zdobyć dla swej Postaci tylko 1 tytuł, Postać nie może być jednocześnie.... Nie pisze w instrukcji zarówno o utracie lub utrzymaniu umiejętności, ponieważ zapisy odnoszą się do wyższej jednostki jaką jest Postać z wszystkimi jej cechami, a te które mogą ulec modyfikacji zostały wypisane.

Odpowiedz do tematu